#OstanimoOdgovorni

Želja nam je da Trilj bude prepoznatljiv

01.04.2021.
Želja nam je da Trilj bude prepoznatljiv

U programu Hit radija danas, 1. travnja gostovao je gradonačelnik Trilja Ivan Šipić.

Gradonačelnik je između ostaloga potvrdio da je Dječji vrtić Trilj jučer dobio pravovaljanu uporabnu dozvolu za novu zgradu vrtića, koja je izgrađena na prostoru bivše tvornice Cetinka. U novoj zgradi vrijednosti 9,2 milijuna kuna, čiji su izgradnja i opremanje financirani bespovratnim sredstvima EU, bit će organziran cjelodnevni boravak i jaslice za ukupno 65 djece. Za potrebe rada vrtića i jaslica bit će zaposleno ukupno 13 novih djelatnika, od kojih 8 odgojiteljica. Svečano otvaranje vrtića očekuje se za oko mjesec dana.

Gradonačelnik je govorio i o EU projektima u Gospodarskoj zoni Čaporice, u čijem je proširenom dijelu u posljednjih 6 godina izgrađena kompletna komunalna infrastruktura u vrijednosti od gotovo 17 milijuna kuna, od čega je 15,2 milijuna kuna bespovratnog EU novca. U zoni je izgrađen i potpuno opremljen Proizvodno Uslužni Centar 3LJ, vrijednosti oko 30 milijuna kuna, koji je također prije nekoliko dana dobio uporabnu dozvolu te se očekuje kako će uskoro biti popunjen prvim korisnicima. PUC 3Lj ima ukupno 3967 m2 poslovnog prostora opremljenog najsuvremenijom laboratorijskom opremom za kontrolu hrane, tla i voda, prezentacijske dvorane, urede i radionice za nove poduzetnike i OPG-ove.

U GZ Čaporice Grad Trilj je osnovao i Ustanovu za istraživanje i širenje znanja na području prehrane i zdravlja CEKOM 3Lj, čija će glavna zadaća biti pripomoć u radu dosadašnjim i budućim korisnicima Zone. Prije nekoliko mjeseci Grad Trilj je potpisao Ugovor za znanstveno istraživačke radove i opremu u iznosu od 73,5 milijuna kuna od čega je 48 milijuna kuna bespovratnog EU novca namijenjenog za stručno istraživanje i razvoj u poljoprivredi i prehrambenoj tehnologiji, osmišljavanje i proizvodnju najmanje 15 novih proizvoda, izrađivanje novih projekata za privlačenje sredstava iz EU fondova, istraživanje tržišta i plasman proizvoda OPG-ova i malih poduzetnika te organizaciju sajmova i drugih aktivnosti.

‘Na natječaj CEKOM-a za zapošljavanje 4 visokoobrazovane osobe, koje će biti angažirane na stručnom istraživanju i razvoju Ustanove stiglo je više od 50 prijava iz cijele Hrvatske. Sada smo u postupku odabira kandidata koji će proći stručno osposobljavanje, a njihovim zapošljavanjem otvorit će se i mogućnost za otvaranje još radnih mjesta. Naša Zona planirana je i dobrim dijelom realizirana kao proizvodna sa naglaskom na prehrambenu industriju, tako da već u Zoni imamo siranu, pršutanu, ribaru, uskoro pivovaru i druge najavljene proizvodne pogone vezane uz prehranu i zdravlje’, kazao je gradonačelnik Trilja, ističući kako se provedba projekta CEKOM 3Lj realizira u suradnji sa znanstveno istraživačkim institutima Ruđer Bošković Zagreb, Institutom za jadranske kulture Split, Kemijsko – tehnološkim, Agronomskim i Veterinarskim fakultetima iz Zagreba, te gospodarstvenicima Puđa d.o.o. i Farmagal.

Gradonačelnik je kazao i kako prema planu teče realizacija projekta Izgradnja vatrogasnog doma, koji bi trebao biti gotov tijekom mjeseca svibnja, te projekt Aglomeracija Trilj. Oba ova projekta, naglasio je, financiraju se iz EU fondova.

Posljednjih nekoliko godina Grad Trilj ulaže u izgradnju ostale komunalne infrastrukture, a poseban naglasak je stavljen i na uređenje i održavanje javnih površina Grada Trilja.

‘Naša je želja da Trilj bude prepoznatljiv i da ostavimo dobar dojam na sve koji dođu u Trilj, kao i na sve koji su u prolazu kroz naš grad. Na ulazu u grad, preko puta naše crkve Svetoga Mihovila, uredit ćemo park u koji ćemo postaviti spomenik – grb Grada Trilja. Jučer je u centru grada, uz državnu cestu od mosta prema Kamenskom, zahvaljujući brojnim Triljanima koji su se angažirali u ovoj akciji, postavljena uskrsna pisanica, koja je oslikana motivima Trilja’, kazao je gradonačelnik Trilja Ivan Šipić, koji je svim svojim sugrađanima i mještanima Cetinske krajine uputio čestitku za Uskrs.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića.