#OstanimoOdgovorni

Nove Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske

19.04.2020.
Nove Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je donio pet novih odluka, prilagođenih trenutnoj epidemiološkoj situaciji u državi. Produžene su odluke koje se odnose na ograničavanje okupljanja, rada u trgovini, rada ugostiteljskih objekata, održavanja događaja te niza djelatnosti do 4. svibnja, još 15 dana.

Odluka o graničnim prijelazima za tranzitni promet teretnih vozila produljuje do 18. svibnja, a napušta se model konvoja za kamione. Kamioni će moći ulaziti redovito, ali svi kamioni koji budu u tranzitu u Hrvatskoj dobit će obavijest granične policije u kojoj stoji da su u obvezi koristiti autoceste i da im nije dopušteno zaustavljanje osim na točno određenim mjestima, čiji će popis dobiti. Na taj način će se ubrzati prekogranične procedure vezano za teretni promet kamionima, a vodit će se računa o tome da ne bude zlouporaba i da svi poštuju propisane mjere, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare danas u Zagrebu ministar Davor Božinović.

Božinović je pojasnio izmjene odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka.

‘Otvorili smo mogućnost županijskim stožerima da predlože Nacionalnom stožeru da se ta mjera može primjenjivati na način da se u okviru jedne županije više ne moraju koristiti e-propusnice. S time smo s jedne strane omogućili veću mobilnost, ali smo tu mobilnost ograničili na 21 županiju. Lokalni stožeri će procjenjivati epidemiološku situaciju i predlagati odluku. Ako se dogodi rizik širenja bolesti mogu se donijeti posebne epidemiološke mjere za tu općinu ili drugi prostor na području županije’, rekao je Božinović.

Svih pet odluka stupilo je na snagu u ponoć, 19. travnja.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića.