#OstanimoOdgovorni

Počeli upisi djece u prvi razred osnovne škole za školsku godinu 2020./2021.

17.02.2020.

Počeo je upis djece u prvi razred osnovne škole na području Splitsko-dalmatinske županije za školsku godinu 2020./2021.

Upis djece provodi se prema Planu upisa Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije, Pravilniku o postupku utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta te sastavu stručnih povjerenstava u suradnji s osnivačima osnovnih škola i osnovnim školama.

Prijava školskih obveznika vrši se elektronskim putem na obrascu PRIJAVA za predupis i to od 10. do 20. veljače 2020. Prijavu je potrebno izvršiti prema upisnom području škole objavljenim na web stranici Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije i web stranicama osnovnih škola u Splitsko-dalmatinskoj županji.

Školski obveznici su djeca rođena od 1. travnja 2013. do 31. ožujka 2014., djeca rođena od 1. travnja 2014. do 31. prosinca 2014. za koju roditelji, odnosno staratelji žele ostvariti pravo na prijevremeni upis u prvi razred osnovne škole, djeca kojima je za šk.god. 2019./2020. rješenjem odgođen upis u prvi razred osnovne škole, djeca koja trebaju privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred osnovne škole.

Učenik se prijavljuje za upis u školu prema prebivalištu, odnosno upisnom području škole (matična škola), gdje se obavlja provjera spremnosti djeteta za upis (testiranje i liječnički pregled) sukladno dogovoru s roditeljem. Ako se dijete želi iz opravdanog razloga upisati u školu kojoj ne pripada prema upisnom području u postupku prijave prijavljuju se obje škole s naznakom željene škole i razloga. Provjeru spremnosti obavlja u matičnoj školi, nakon čega se javlja željenoj školi radi dogovora.

Za odgodu upisa za šk.god 2020./2021. ne podnosi se zahtjev već je potrebno u prijavi online označiti: ‘najava za odgodu upisa’.

Za prijevremeni upis roditelj odnosno staratelj osim prijave online, dostavlja osnovnoj školi i mišljenje stručnog tima predškolske ustanove.

Za privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred (djeca sa težim oštećenjem zdravlja), roditelj odnosno staratelj treba podnijeti zahtjev Upravnom odjelu na OBRASCU 6, a uz zahtjev priložiti i medicinsku dokumentaciju.

Stručna povjerenstva škola predložit će raspored utvrđivanja psihofizičkog stanja djece i dostavljaju ovom Upravnom odjelu do 23. ožujka 2020., a isti će biti objavljen na internetskim stranicama Upravnog odjela i škola te na oglasnim pločama škola i zdravstvenih ustanova.

Postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djece radi upisa u prvi razred osnovne škole provodit će se u osnovnoj školi kojoj dijete pripada prema upisnom području u razdoblju od 31. ožujka do 15. lipnja 2020. Iznimno, ako se radi o djeci s već utvrđenim teškoćama u razvoju mogu pristupiti utvrđivanju psihofizičkog stanja u vremenu od 1.veljače do 15. travnja.

Ako se dijete upisuje u osnovnu školu kojoj ne pripada prema upisnom području, osnovna škola koju će dijete pohađati pisanim putem će zatražiti od osnovne škole kojoj dijete pripada prema upisnom području mišljenje o psihofizičkoj spremnosti djeteta za upis u prvi razred osnovne škole.

Iz Županije SD ističu kako na području Cetinske krajine postoje tri škole s produženim boravkom i to OŠ Trilj, OŠ Ivana Lovrića – Sinj i COO Juraj Bonači – Odjel Sinj.

Škole bez arhitektonskih barijera na području Cetinske krajine su OŠ Ivana Lovrića – Sinj, OŠ Trilj, OŠ Kamešnica – Otok, OŠ Stjepana Radića – Tijarica i OŠ Milana Begovića – Vrlika.

Preuzeto s ferata.hr

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića.